rulla hit en vagn så ska jag visa hur man gör

I alla yrken så måste man ju ha sin egna stil och stätta prägel på det man håller på med. Om det är något yrke man verkligen måste göra detta så är det som travkusk. Det finns ju otroligt många olika körstilar! Långa tömmar, korta tömmar (läng lines:en för fan!), tillbakalutat, framåtlutat.. Nu tänker jag i första hand på hur man sitter i vagnen. Självklart så påverkar ju detta hur hästen presterar! Detta beror ju också på vilken vagn du sitter i o.s.v.


För det första så är jag förtjust i den amerikanska stilen - men med måtta tack! Tillbakalutat och lite längre tömmar. Framför allt för att jag tycker det är snyggt, ingenting annat. Jag själv skulle aldrig kunna köra så, för det känns inte som om jag skulle klara av det. Sen kör jag inte så mycket lopp heller, men det spelar ingen roll! Jag har kört "jänkarvagn" en gång, och vi behöver ju inte tala så mycket om hur det gick den gången..


Man ska köra så att man känner sig trygg, säker och får bra självförtroende (smittar av sig på hästen). Inte för att man ska se lite småhäftig ut eller något i den stilen. Det kunde också ha slutat illa en gång på Åby för några år sedan med en häst från stallet. Inga namn nämnda, men det spelar ingen roll. Man lär sig på sina misstag och jag är definitivt ingen stjärna i sulkyn.

Loppstil är en annan punkt som jag skulle vilja ta upp. Alltså hur man som kusk agerar under själva löpkörningen. Offensiv, passiv, stänkrädd eller sargkusk. Det finns ju för- och nackdelar med alla sätt så klart, men i längden så vinner man oftast på att vara passiv tycker jag. Kanske är det inget positivt i att vara sargkusk varenda gång, men det är ju ett flertal faktorer som spelar stor roll. Det är näst intill omöjligt att avgöra vilken taktik som i regel är bäst. Som lärlingskusk så kan jag ju ändå säga att en invändig resa ofta lönar sig till slut, men kuskarna blir bättre och bättre!

Sveriges mest offensiva kusk..?

Nu låter det ju som om att jag ska bli värstaproffskusken här. Det är inte lika lätt i stridens hetta och kanske är det just detta som gör mig till en snäpet sämre kusk, jag tänker inte tillräckligt snabbt. Jag menar det här blogginlägget kan jag ju hålla på med i flera timmar om jag nu skulle vilja..


- TravBruttan

oj oj oj

Bosse Rydgren reffar Scarlet Knight. Vilket ånglok han var. Magiskt.


i'm sexy and i know it

Äldre människor som jobbar i travstall verkar lida av något form av fiaksyndrom. Det ska fikas på morgonen, det ska tas en snabbkopp mellan fortkörningarna, man ska eftermiddagsfika. "Ska vi ta en kopp" hit och ta en kopp dit. Kan göra mig lite smått galen ibland. Jag dricker också kaffe, men inga mängder. Framför allt inte när det är stressigt!

V75 och Olympiatravsuttagning. Skulle mer än gärna velat vara där i kanonvädret! Man får säga vad man vill om dagens vinnare, men prestationen med stort P måste ändå varit Haraldinho. Hade svåra spår sju bakom bilen, hamnade på vingel omgående, gick i tredjespår hela loppet igenom och slutar ändå trea i mål på tiden 12,4 kort distans. Helt sjukt! Den lille fjanten ser inte mycket ut för världens i stallet, men vilken skalle.

Vad i helvete höll Calle Lindblom på med i dödens med loppets minst spelade häst som till varje pris ville hålla ut..?


Harald och Cattis.

För att inte prata om trav. Den här tröjan är otroligt viktig för mig när jag tränar.

- TravBruttan

snygga grabbar

Dom killar jag ser är travkillar. Nästan bara. Det är liksom när hästarna är ute på turné som man ser och träffar folk. Så därför har jag lagt märke till en sak. Utan dress så är våra travkuskar så mycket mindre attraktiva. På riktigt! Det kanske blir en sjukdom som travbiten tjej. Det är något speciellt med hjälm, lite - bara lite hår som sticker ut under. En polotröja under som syns lite vid dresskragen. Solglasögon och en sammanbiten blick. Hm.. Nu ska jag inte gå in på det här för långt!






- TravBruttan

ett inlägg dedicerat till min man

Som hästskötare så tycker man ju otroligt mycket om sina hästar. Vi lägger ner så otroligt mycket tid och energi på våra djur och dom blir ens bästa vänner. Så funkar det för mig i alla fall. Ändå så måste man väl få ha favoriter. Några speciella som man får extra bra kontakt med på ett eller annat sätt.

I mitt fall så är det en mycket speciell herre. Pleading. För lite drygt två år sedan, den 17 mars 2010 så kvalade ett framtidshopp hos Stefan, men hästen hoppade och gjorde sig illa något grymt. Han fick en fraktur på kotsenbenet och skulle avlivas. Vi fick hem honom till våran gård för att ge honom en chans att läka ihop.

Det gick fortare än vad vi räknat med och i slutet av sommaren så började jag köra honom på skrittbandet och så småning om i vagn. Han hade blivit otroligt pigg och hingstig och han började joggas. Benet läkte mer och mer och man kände också vilken otroligt fin häst det rörde sig om. Han började gå fort och allting såg mesta dels just ut hela hösten. Dock hade han, och har än idag, väldiga problem med sina framfötter och det störde honom. Han var "oduglig" hela vintern tills vi hittade rätt i balanseringen och han blev bättre och bättre.

Den sjunde september 2011 kvalade han för oss på 18,1 med lätthet. 13 dagar senare debuterade han på Örebro och vann hur enkelt som helst med två längder. En av de mest underbara kvällarna i mitt liv. Vi har kämpat så otroligt mycket för den här hästen och det var som om att en sten lyfte från hjärtat. Han fick visa hur grym han är.

Kämpar på än idag med den här hästen, ingen lätt kille. Han har haft en kortare vistelse på ute hos Stefan men nu här han hemma igen efter att ha blivit kastrerad. Jag hoppas att hans problem kan släppa och att han kan få bli bra på riktigt. Han har hunnit bli fem år och har bara startat två gånger. Vi vet vad han kan. En underbar individ och han gör mig så lycklig varje dag! Vi har varit med om mycket tillsammans, hoppas det blir många roliga stunder till.






- TravBruttan

usel reklam!

Den här veckan har vi bara haft en starthäst ut under hela veckan. Det måste vara något form av rekord?! Jag följde dessutom inte med så den här veckan har det funnit lite tid till annat. Som att träna till exempel.

ATG har kommit ut med en ny tv-reklam som "en hyllning till de två miljoner människor som spelar V75 varje år". Tycker personligen inte att det är någon bra reklam över huvuvd taget och tv-teamet har begett sig till andra sidan Atlanten för att några människor ska springa i nån jäkla öken. Totalt meningslöst och reklamerna ser oftast inte ens ut att innehålla travhästar. Med tanke på hur mycket pengar dom länger ner på dom där reklamerna skulle man nog kunna presterar bättre.


 


Nu är jag jävligt sen ner till stallet! Hörs!



- Travbruttan

kanske är det en tjejgrej

En onsdag utan Valla är som en lördagskväll i soffan med en kall Corona. Alldeles jäkla underbart. Jag känner inte samma stress på onsdagar. Tror man behöver det i ett för övrigt ganska stressigt yrke. Även fast man inte är färdig jättetidigt hos oss så är det bara själva lugnet som gården intar på onsdagsmorgonen. Härliga dag i solen.

Idag lämnde en fin vän mig för nya äventyr hos en grön tränare och hans sambo. Verdi Sund och världens största, men också världens snällaste kille som kämpat med sina sköra ben hela livet. Han har gått sönder flera gånger, men har alltid kommit tillbaka och nu har han hunnit bli nio år. Han kämpar vidare och det kommer bli lite tomt utan honom! Självklart lindade jag honom i gröna bandage. Och han åkte i en grön/rosa grimma. Såklart.


På tal om bandage och grimmor.. Det finns något som kan irritera mig som hästskötare lite grann. För mig så är det självklart att hästen ska glänsa när den tävlar. Frisserad, genomborstad, flätad osv. Hästen ska ha rena, schyssta grejer på sig. Jag tycker att det är mitt ansvar som hästskötare att se till så att spelarna får se hästen från sin bästa sida. Vem vill spela på en häst som springer runt med olika färger på hela utrustningen eller inte är frisserad i öronen. Inte okej i mina ögon. Kanske är det en tjejgrej, jag vet inte. Eller så vet jag det..

För att orka med den här livsstilen så måste man ibland ut på annat galej. Under kvällen har jag varit på en skolpjäs och jag skrattade jäkligt mycket. Är det något jag ibland kan bli lite rädd för så är det att bli insnöad. Bli helt fast i sitt yrke och inte se någonting annat. Tror att man ska bli less ibland när det inte händer så mycket runt omkring, eller när man inte orkar efter en travfylld vecka. Men det vackra är ju att man aldrig gör det. Ledsnar alltså.

- Travbruttan

swedens man on the moon

Det är nog bara jag som kan sätta ut en bildfråga där man ska ge svaret i kommentarsfältet... Haha! Men självklart var det Jaded som vann Kalmarsundspokalen 2008!


- Travbruttan

lärling blir proffs?

Har funderat mycket över det här med lärlingslicenserna. Från och med i år så ändrades reglerna som går ut på att om du kört fler än 100 lopp så är du ej välkommen i de vanliga lärlingsloppen längre. Du är "tvingad" att köra de vanliga loppen, eller Wången Cup-loppen som även är öppna för C-lärlingar.

Det måste finnas ett bättre sätt att lösa de här på! Jag tycker personligen att man lär sig mycket mer av att köra de vanliga loppen än lärlingsloppen, men konkurrensen är då stenhård. Det finns många unga, väldigt duktiga kuskar som helt plötsligt ska ses som proffskuskar. Inte rätt! 100-loppsregeln är inte helt rätt i mina ögon, ta bara Frank Nilsson som exempel. Under 2011 körde han 99 lopp. Precis tajmat för att i år sitta och köra lärlingsloppen. Hur rätt är det om man tänker efter?

ST vill ha in fler unga förmågor, men de finns andra sätt att göra det på. Jag tycker fortfarande att man ser samma kuskar varenda gång. Än så länge känns det inte som om att den nya regeln har gjort någon större inverkan. Kanske skulle det vara bättre med en åldersregel? Att det bara finns en lärlingslicens men att loppen stängs vid en viss ålder på kuskarna. Kanske skulle man kunna höja loppregeln till 200 lopp i stället? Det är ingen enkel fråga, men det är tufft för 20-åringar att konkurrera med proffskuskarna om uppsittningar. Man tappar lopp, rutin och pang så känns det lite som om att man är tillbaks på ruta ett igen. Bara för dessa duktiga lärlingar att hoppas på sin arbetsgivare i de vanliga loppen. Det kanske inte är så lätt det heller!


Sjukt konstigt hur beroende man kan bli egentligen. Beroende av en jävla telefon. I lördags lyckades jag med den fantastiska bedriften att tappa min älskade (redan väldigt trasiga) iPhone rakt ner i toaletten. Där har man ju allt! Internet med anmälningslistor, facebook, kamera, ficklampa, wordfeud.. Nu springer jag runt med en idiotisk Nokia som kan liknas med den klassiska 3310:an. Det finns inte ens Snake på den..

- Travbruttan


dagens bildfråga

Jag undrar vilken häst det är som syns på bilden efter en vinst i Kalmarsundspokalen? Skriv i kommentarsfältet!
Jag undrar vilken häst och vilket år den vann Kalmarsundspokalen? Skriv i kommentarsfältet! :)


- TravBruttan

jag är som en söt häst

Kom och tänka på någonting som är lite småintressant här om dagen när jag stod och gjorde iordning hästarna. Egentligen så är dom ju så himla lika oss människor. Lata, tävlingsinriktade, sura, glada, knäppa, tråkiga. Precis som vi är.

Jag själv är mycket lik en av mina egna passhästar, Digital Sharpness. En medelstor ljusbrun märr efter Super Photo Kosmos och supermamman Honey Laser. En söt tjej som är jättetrevlig, så länge det är på hennes villkor. Skulle aldrig göra någon illa, men hon är jävligt vass och blir lätt sur. Hon gör alltid sitt bästa när hon tävlar, men vinner inte direkt ihjäl sig. Hon kan bli lite ängslig när hennes kompisar försvinner, men vid tävling rycker hon upp sig. Ah. Vi är nog exakt likadana hon och jag. Emma i hästform. Läskigt egentligen, men lite kul också.


En favorit - Digital Sharpness. Tror hon är snäppet sötare än mig dock..



Dagens minne blir det här;


En av de häftigaste dagarna i mitt liv. Minns allt som igår.

- TravBruttan

tankarna styr dina resultat

En ruskigt oflyt är något som jag verkligen fått uppleva den senaste tiden. Iår har jag hittills kört och ridit 13 lopp. Resultet har varit rent ut sagt bedrövligt med 13 lax inkört och en ynka fjärdeplats som bästa resultat. Att kuskar och tränare sätter hård press på sig själva vet nog de flesta. Tidigare så har jag kört och ridit mest på skoj, men förra året gick det hyggligt för mig i montén och jag valde en väg i livet där jag ville satsa på travet på riktigt.
Självklart är jag besviken över årets resultat och man har ju bortförklaringar varenda gång. "Hon red över mig", "han hade för lång käk", "han var sur idag".. Listan kan göras lång.


En härlig vinst på min 20-årsdag förra året på Sundbyholm.

Jag har fått lära mig att det är dina tankar som styr. Det är faktiskt så! Tänker man inte positivt så kommer man heller aldrig ur den onda cirkeln som man fastnat i. Jag red med ett otroligt självföroende när det gick som bäst för mig förra året. Det kändes som om min häst skulle vinna ute i fjärdespår hela loppet varje gång jag red ut till defilering. Absolut inget negativt! Jag tror på energin man har runt omkring så och det smittas av på hästen.

Nu har jag hamnat i en tankegång som säger "jaha nu ska vi ut och tävla igen då" istället för "yes nu jävlar ska vi ta dom!". Riktigt jobbigt läge men som alla andra så kämpar man ju trots allt vidare. För vi älskar ju det vi håller på med!

Travets baksida är banne mig vädret. Ibland spelar det ingen roll hur mycket kläder man än sätter på sig - man fryser ändå! Idag var en sådan dag. Några plusgrader, nordlig vind och spösnö stod på schemat när vi skulle ut med första turen idag. Mindre trevligt må jag säga..

Olympiatravet är nu i full gång med det första uttagningsloppet på lördag. Jag tycker personligen inte att startlistan ser jättespännande ut och det känns som ett lopp där "vem som helst" kan vinna. Finalen körs den 21 april på Åbytravet med sin open stretchbana. Inget fel i det tycker jag. Visst, kuskarna kan enklare släppa fina positioner för ett rygglopp när dom vet att chanser kommer, men vad spelar det för roll?! Dom svenska travloppen på de "vanliga" banorna är inte mycket mer spännande i alla fall. Härligt med lite variation ibland. Tänk om man kunde få använda dom två extra spåren varvet kvar? Kanske skulle va något..

Min onda cirkel med dåliga resultat släpper snart, det vet jag.
- TravBruttan

emma ponnytränare

En av Sveriges största travsajter, travnet.se, fick ganska nyligen ett rejält ansiktslyft. Mycket härligt med lite nymodigheter, men eftersom jag är den jag är så måste jag få klaga lite. Jag förstår mig faktiskt inte på sidan om jag ska vara helt ärlig. Man vill kunna klicka in sig snabbt, trycka på de rubriker man tycker låter mest intressant. Inte sitta och leta i hundra år! Jag hittar då i alla fall inte fler fyra rubriker när jag snabbt klicka mig in på sidan. I dagens samhälle ska saker vara enkelt och det ska gå fort, så funkar det. Nej, sidan är alldeles för rörig för mig och för enkel. Jag vill se ordentliga knappar, mer färger och mer struktur. Tycker sidan saknar personlighet helt och hållet. Håller mig till konkurenterna från och med nu..

Körde banrekord hemma idag! Med en jäkligt bra häst som kommer sätta sina spår i storloppen under kommande säsong. Shetlandsponnyn Danielle lunkade 07-tempo med mig i vagnen efter lite utrustningskorrigering. Ja juste. 2.07. Kan väl jämföras med en minut snabbare för ett varmblod? Nöjd kusk var jag i alla fall. Härligt att få känna på en riktig häst på söndagseftermiddagen! Måste ju erkänna att jag saknar ponnytiden lite. Bara att sela ut och köra vad som går!
Jag och Danielle innan dagens monsterjobb hemma på Ålsta.

För att sänka nivån på min intelligensfaktor så har jag nu precis sett klart på Big Brother. Hej jag heter Emma och jag är beroende. Ett program med bevis på att man inte är helt ute och cyklar i livet i alla fall.
- TravBruttan

Uppsamlingsloppen är något för oss

Hur i helvete börjat man man det första inlägget i en alldeles ny blogg? Jag är inte säker men det här ska nog bli bra ändå.

 

En blogg om mitt liv; travet. En gång i tiden för länge sedan (nej jag är inte 30 bast, bara 21..) började jag kuta runt i ett travstall och försökte leda ut en shetlandsponny till hagen som jag varje morgon lyckades få lös när han skulle käka frukost på gräsmattan. Jag var blott 8 år och idag är jag än kvar i samma stall (med samma ponny!) och sliter. Sliter som alla hästskötare gör hos familjen Melander med ett antal underbara djur. Jag har både trav- och montélicens och tar dom chanser jag får att tävla, även fast jag trivs alldeles ypperligt att stå vid sidan om.

 

Så varför. Starta en blogg såhär. För det första så måste jag ju erkänna att jag saknar skolan lite. Jag älskar att skriva, inte bara en vanliga vardagsblogg som handlar om vad jag drog på mig för outfit innan jag åkte ner till stallet imorse eller vad jag käkade till middag. Jag vill förmedla åsikter och väcka tankar. Och kanske använda mina egna på en lite högre nivå. Jag har tidigare haft en mer offentlig travblogg på travnet.se som jag saknar oerhört mycket.

 

V75 höll till på Momarken igår och man såg visst inte ett skit i dimman. Det såg ut ungefär som om att dom körde löp på våran rundbana hemma på gården med lite publik och några reklamskyltar. Men det var ju några hyggliga lopp och Beanie M.M. var höjdpunkten under dagen. Våra travtränare har blivit grymt duktiga på att ställa i ordning direkt till årsdebuten. Snyggt. Mycket snyggt.


Gävletravet är imorgon kväll saxbana. Vi selar ut en från vårt kavalleri i lopp sju - Like a Circle Ås. Vår yngsta kusktalang Mattias Melander ska göra debut i sulkyn. Dock var han besviken när vi pratade om detta:

- Ska du köra på måndag Kusken?!

- Ja men det är ju voltstart..

- Vad spelar det för roll?

- Jag kan ju inte ha jänkarvagnen..


Tror det kommer gå fint ändå. En trevlig, men lite småspeciell häst som utvecklats mycket det senaste halvåret och har blivit mycket starkare psykiskt. Han går hela vägen in i mål i alla fall!

 

Veckans bild blir på en av mina passhästar, Infrared, och mig själv faktiskt! I tisdags vann han lopp och det var riktigt skönt trots att han är lite grisig till slut och bromsar. Det var ju i och för sig bara ett uppsamlingslopp en kall tisdagkväll på Sundbyholm, men vi är lika nöjda för det! Seger som seger.. Det är tufft för folk som bara kommer med i punkt 21-loppen. Oftast är dom ju mycket tuffare än de "vanliga" loppen. Alla kör som rövare för att få med sig poäng hem. Men så är det. Alla som håller på med den här sporten vet att det är jäkligt tufft.




Välkommen till min nya blogg!